Ontbijt! Een glutenvrije stoel voor een goed doel

2 jun

Processed with Moldiv
Een lang lint van ontbijttafels in de Doesburgse binnenstad. Aan elke tafel acht mensen, bijeengebracht door een tafeldame of tafelheer. De opbrengst voor een kunstproject voor de kinderen van Doesburg. Dat was het idee achter ‘Een stoel voor een goed doel’.

Processed with Moldiv
Buurman Joost van het organiserende ondernemersnetwerk ZON wilde aan mij ook een tafel voor acht ontbijters kwijt. Ik kocht de tafel. En omdat het coeliakiemaand was, besloot ik mijn tafel glutenvrij – en allergievrij – te maken. Want dit soort evenementen zijn voor coeliaken en mensen met allergieën niet altijd een feest. En mijn tafel zou een waar ontbijtwalahalla worden, als het aan mij lag. En dat lukte wonderwel!

Via Elise van de Coeliakiemaand kreeg ik dit:

Glutenvrije samples

Sponsors Eat Natural en Mrs Crimble’s hadden dozen vol samples gestuurd om uit te delen tijdens de coeliakiemaand. Portie zakjes Boekweit cruesli, kleine snackrepen en grote kokoskoeken.

Brood op tafel
Maar brood moest er ook komen. Ik belde Yam glutenvrij. Dat vind ik zelf het lekkerste brood – ook melk- en eivrij – en dat wilde ik mijn stadsgenoten wel voorzetten. Vier soorten kreeg ik mee: licht meerzaden, donker meerzaden, rozijnenbrood (verbeterde smaak?) en bruin.

Een van mijn glutenvrije stadsgenoten was dolgelukkig met het lichte meerzaden brood dat nog overbleef en mee naar huis mocht. Zoiets had ze nog niet eerder geproefd. Overigens hadden we het brood de dag er voor opgehaald bij de fabriek, zo vers had ook ik het nog niet eerder gegeten.

Glutenvrij suikerbrood en Deventer koek zonder melk en ei
Ook The Free From Shop, waar ik vaak boodschappen doe, bleef niet achter. Ik kon mijn gasten trakteren op glutenvrij suikerbrood (bevat o.a. glutenvrije gemaakt tarwezetmeel). Voor de lactose- melk- en eivrijen was er ‘kaas’ van Wilmersburger om te proeven. Voor sommigen een spannende ervaring om een stukje ‘kaas’ te mogen eten. Heel voorzichtig werd een eerste hapje genomen. De Deventer koek van van Welsem (glutenvrij, melkvrij, eivrij) was in een mum van tijd op.

Nog meer!
Op de allergiebeurs in Houten, de dag voor het ontbijt, raakte ik nog aan de praat met mensen van Schär en Alpro Soja .
Alpro doneerde een mooi arsenaal aan sojaproducten: verschillende ‘melkproducten, waaronder de nieuwe variant sojadrink Mild (lekker!), de nieuwe ‘yoghurt’smaak graanappel (lekker).

Processed with Moldiv

Dit ging uiteindelijk mee naar het ontbijt:

Processed with Moldiv

Proeverijtje van zuivelvrije producten
Een nieuwe stadsgenoot maakte ik blij met een proeverijtje van Alpro ‘melk’ en ‘yoghurt’-producten. Ze had sinds haar kindertijd niets meer durven proeven wat in de verste verte leken ook maar leek op zuivel, vanwege de herinneringen aan hoe ziek ze daarvan werd.

Het jongste promo-team van de coeliakiemaand
Het was een geslaagd ontbijt, met een geweldig promo-team dat de glutenvrije samples en foldertjes van de coeliakiemaand aan de man bracht. De een is coeliaak, de gaat ander gaat noodgedwongen melk- en eivrij door het leven. Dus een betere vertegenwoordiging voor de coeliakiemaand en mijn allergievrije tafel kon ik me niet wensen!

Promo team coeliakiemaand

Beste sponsors, namens de Doesburgse glutenvrije en melk- en eivrije ontbijters: bedankt!

Print Print

No comments yet

Laat een reactie achter