Comfortfood: zo maak je een glutenvrije runderstoof met een Thaise twist

15 nov

Glutenvirj stoofvlees met oosterse twist

Het kook- en bakseizoen is geopend! In de zomer kom ik weinig in de keuken maar zo tegen de herfst gaat het kriebelen. Ik inspecteer mijn meelkast, gooi de te-ver-over-datum-spullen weg, pak weer eens een kookboek, bestel – te veel – nieuwe ingrediënten die volgend jaar opnieuw weer teveel over de datum zijn. Ik drentel door de keuken, schuif wat bakblikken enzo heen en weer, mompel wat en op een dag is het zover: de winterkookmodus staat op maximaal.

Zo stortte ik me dit kookseizoen al op de kunst van het pizzabodems bakken, en ging ik in een moeite door naar pitabroodjes en snel platbrood uit de koekenpan. Gezonde snackrepen voor mijn sportieve zonen waren het volgende project. Met sesamzaadjes smaakten ze hartig, wat zoeter door wat honing. Maar het was de koekkruidenmix die ik daarin deed, de winterse smaak bij uitstek, die het verlangen naar comfortfood deed losbranden: gevulde speculaas met cashewnotenspijs, kruidnoten gehuld in pure choclade, lasagne met pompoensaus, pizza met veel kaas en veel peperoni. Pittig, voedend, troostend, verwarmend voedsel met de nodige hoeveelheden vet en suiker.

Met die comfortfood-craving werd het project stoofvlees geboren, want daarin kun je al die comfortfood-elementen kwijt. Nu ben ik niet echt heel handig met het bereiden van vlees. De ultieme smaak die ik in mijn hoofd heb, komt als het om vlees gaat meestal niet voor in mijn bakresultaat. Het is meestal of niet gaar, of niet bruin genoeg, of te zwart van buiten en te rood van binnen. Mijn 13 -jarige zoon kan het veel beter in dan ik. Die bakt uit de losse pols de heerlijkste biefstukken: goed gekruid, licht knapperig van buiten, mals en niet te rood.

Maar nu heb ik dé truc gevonden, bij Hugh Fearnley-Wittingstall van de River Cottage. Hij bereidt het stoofvlees eerst 20 minuten in de oven in plaats van kort op hoog vuur aan te braden (want daar gaat het bij mij meestal mis). Het vlees wordt dan prachtig bruin. Eindelijk die zo broodnodige maillardreactie die ik in de braadpan niet krijg. Dus: snij je vlees in flinke stukken, bestrooi het met peper en zout, zet het 20 minuten in de oven op 220º celsius. Daarmee heb je de basis voor een fantastische stoofpot. Ik maakte er deze variant van op Hugh’s ‘Langzaam gegaard rundvlees op zijn Thais’ mee. 

Recept voor een stoofpot met een oosters tintje

Dit heb je nodig:

  • 400 gram runderriblap, of sukadelap of runderpoulet, in grote stukken gesneden

Kruiden:

  • peper en zout
  • 1 theelepel citroengraspoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder of 1 teentje knoflook in dunne plakjes
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel korianderblad

Zoet, zuur & pit:

  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel Thaise vissaus
  • ¼ chilipeper fijn gesneden
  • ½ eetlepel bruine suiker

Groenten:

  • 400 gram groentemix in stukken van max. 2 cm: prei, ui, wortel.

Verder nodig:

  • 150 ml water
  • Braadslee of ovenschaal waarin het vlees de bodem precies bedekt.
  • Aluminum folie

En dit doe je ermee:

  • Bestrooi het vlees met peper en zout en doe het in de braadslee of ovenschaal.
  • Zet de schaal in een op 220ºC voorverwarmde oven, ca. 20 minuten, tot het vlees mooi bruin is.
  • Haal het vlees uit de oven, zet de oventemperatuur terug naar 150ºC.
  • Strooi de kruiden en knoflook over het vlees.
  • Meng het water, vissaus, rijstazijn en suiker in een kom en giet het over het vlees. Roer alles nog even goed door.
  • Zet de schaal, afgedekt met aluminiumfolie, terug in de oven.
  • Na een uur nog een keer doorroeren en de groenten erbij doen.
  • Dan nog een uur of anderhalf uur (afgedekt) laten garen.
  • Proef of  het vlees gaar is.

Lekker met nog meer groenten zoals broccoli of paksoi. Serveer er rijstnoodles bij, of een bergje aardappelpuree.

Meer glutenvrij comfortfood met #wijbloggenglutenvrij

Deze blog schreef ik in het kader van #wijbloggenglutenvrij. Elke maand schrijven een aantal glutenvrije bloggers over hetzelfde onderwerp. Deze maand schrijven ook Zij van glutenvrij , ikbenglutenvrij en Metzondergluten mee. Je vind nog meer glutenvrij comfortfood op hun blogs.

Print Print

2 reacts op “Comfortfood: zo maak je een glutenvrije runderstoof met een Thaise twist”

  1. Mirjam Holleman 18 november 2019 at 19:25 #

    Ziet er heerlijk uit!
    En wat een fijn verhaal schrijf jij over de overgang van de zomer naar de winter. Van het buitenleven naar het keukenleven. Ik word er door geïnspireerd! Zeker nu ons groentepakket is afgelopen, kan ik weer meer maken zonder rekening te houden met de groentes die op moeten. Dit weekend maar eens de kelderkast inspecteren/opruimen..

Trackbacks and Pingbacks

  1. Comfortfood - Ik ben glutenvrijIk ben glutenvrij - 15 november 2019

    […] Glutenvrije runderstoof met een Thaise twist van Meer dan glutenvrij […]

Laat een reactie achter