Kruimeltje, waar ga je heen?

7 mei

Ik denk wel eens dat ik gek ben. Dat ik smetvrees heb. Dat ik overdrijf.

En ik snap best dat anderen mijn reactie als iemand in de buurt van mijn zoon een knapperig stokbroodje eet, wat heftig vinden. Die angst voor die ene kruimel, is dat nu nodig? Want kan dat nou zoveel kwaad?

Feit: beschadiging van de darmen van een coeliakiepatiënt treedt al op als ze een minimale hoeveelheid gluten binnen krijgen. We hebben het hier over milligrammen. Een onzichtbare hoeveelheid. Wel zichtbaar: het ondergespuugde bed van mijn zoon als hij gluten heeft binnengekregen. Zijn bleke snoetje in de week daarna.

Feit: op de foto zie je waar de kruimels heen gaan als je van 15 centimeter hoogte een stroopkoek op tafel laat vallen.

Stroop koek1

Nu weet je waarom.

Wij gaan Kruimeltje volgen

Als ik de foto bekijk ben ik blij dat we onze keuken voor 98% glutenvrij houden. Maar het blijft me intrigeren waar een zo’n kruimel allemaal kan belanden. Daarom ga ik samen met Roelina van de Dames Dijk binnenkort glutenvolle kruimels op een wel heel bijzondere manier volgen. Word vervolgd!

Deze blog is geschreven in het kader van de coeliakie-bewustwordingsmaand. Kijk voor meer op:

www.coeliakiemaand.nl

Print Print

No comments yet

Laat een reactie achter