Mei glutenvrij! #coeliakiemaand

1 mei

www.coeliakiemaand.nl

Deze meimaand staat voor mij – en hopelijk voor veel anderen – in het teken van meer aandacht voor coeliakie.

Want het is coeliakiemaand en met een heleboel andere glutenvrije bloggers in Nederland gaan we heel veel aandacht vragen voor deze auto-immuunziekte. Want het glutenvrije dieet is een hype geworden en daarom is aandacht voor de auto-immuunziekte ziekte coeliakie extra belangrijk. Mensen met coeliakie eten glutenvrij op medische gronden. Het enige dat namelijk werkt om de afbraak van het slijmvlies in je darmen door je eigen lijf te voorkomen, is – levenslang – je houden aan een volledig glutenvrij dieet. Zonder ook maar een kruimel brood, koek of ander glutenbevattend voedsel.

160.000 Nederlanders met coeliakie

Volgens de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) hebben 160.000 Nederlanders coeliakie. Maar er zijn maar 25.000 patiënten met de diagnose coeliakie.* Dat betekent dus dat er nog 135.000 Nederlanders rondlopen die nog niet weten dat ze coeliakie hebben.

Darmbeschadiging door coeliakie
Een deze groep mensen lijdt onnodig aan darmklachten, vitaminetekorten, vermoeidheid en diverse andere klachten. Want de auto-immuunziekte zorgt er voor dat wanneer je gluten eet, het slijmvlies van de dunne darm beschadigt. En belangrijke voedingsstoffen kunnen dan niet of nauwelijks meer worden opgenomen. Op de lange duur kan dat voor ernstige klachten zorgen. En die kun je alleen maar voorkomen door het levenslange glutenvrij dieet want helaas is er nog geen geneesmiddel.
Door het lanceren van deze coeliakie bewustwordingsmaand hopen wij dat de ziekte coeliakie bij meer mensen op tijd ontdekt wordt.

En wat gaan we dan allemaal doen?

Met onze website www.coeliakiemaand.nl, via social media, met tal van glutenvrije acties én ons eigen promofilmpje razen we straks door het land met maar één doel: bekendheid rondom de ziekte coeliakie. We gaan de straat op, organiseren glutenvrije acties en leggen aan zo veel mogelijk mensen uit wat coeliakie precies is. We pakken het groots aan want coeliakie is niet zomaar een ziekte. Vandaag gaan we van start. Dan is ook de website met alle informatie, sponsors en actuele acties live.

En wat kun jij doen?

Vertel ons over je eigen ervaringen met coeliakie en deel je glutenvrije recepten. Deel ze via de officiële hashtag #coeliakiemaand. Vertel eens aan je omgeving wat coeliakie voor ziekte is en wat een glutenvrij dieet met zich meebrengt. Organiseer een glutenvrij etentje of bestel straks het t-shirt via glutenvrijewebshop.nl. Meer ideeën? Op www.coeliakiemaand.nl staan straks ook alle individuele bloggersacties vermeld.

Volg en deel op:

De coeliakiemaand is bedacht door Elize Vis. Zij merkte dat veel mensen nog steeds niet weten wat de auto-immuunziekte coeliakie eigenlijk is en vond het voor Nederland – in navolging van Amerikaanse en Canadese celiac awareness month – hoog tijd voor een Nederlandse maand vol aandacht voor coeliakie.

Coeliakiemaand 2015

Wat gaan de andere bloggers van  #wijbloggenglutenvrij doen?

Ook de ander bloggers van#Wijbloggenglutenvrij gaandeze maand van alles doen  om coeliakie bekender te maken. Hun plannen lees je op:

*https://www.glutenvrij.nl/uploaded/FILES//01_NCVfolders/NCVFolder_Algemeen_NCV_2014.pdf

Print Print

No comments yet

Laat een reactie achter