Glutenvrije toppers van een niet-glutenvrije jongen #wijbloggenglutenvrij

15 jun

PizzaTaart by me

Voor het glutenvrije dieet kwam eerst het melkvrije,- eivrije- en notenvrije dieet in ons gezin aankloppen. Dat betekende onder andere geen gewone taart meer, geen eierkoeken, geen kaas.

Toen kwam glutenvrij. Dat betekende: geen glutentaart, geen gewoon brood, geen gewone pasta.

Met minder meer keus?
En gek genoeg bracht die uitbreiding van verboden voedsel mijn oudste zoon veel nieuws. Producten die hij nog nooit eerder had kunnen proeven. Omdat wij simpelweg niet wisten dat ze in de glutenvrije variant voor hem ineens wel toegestaan waren.

Daarom vandaag eerst zijn top 3.

De glutenvrije top 3 van een niet-glutenvrije jongen

1 Zelfgemaakte taart
2 Kaneelbroodjes van Fria
3 Kroketten en bitterballen van Consenza Pure & Free

De top 3 van mijn jongste zoon, de coeliaak;

1 Pizza van Schar. Met tomatenketchup, salami en kaas. Verder niets.
2 Yam brood licht meerzaden (geel).
3 3-korn Puffer van Bauckhof. Ik doe er alijdzo’n 6 tot 8 blokjes spinazies en/of boerenkool uit de diepvries door.

“En natuurlijk ook jouw zelfgemaakte taart!”, voegde hij er nog aan toe.

Bakken is chemie
De vraag is of dat komt door mijn taartbakkunsten of door de versieringen…
Met de eerste dieet-beperkingen ging ik voor het eerst zelf taart en cake bakken. En niet altijd met onverdeeld succes. Toen glutenvrij er nog eens bovenop kwam, ben ik me er serieus in gaan verdiepen. Hoe werkt de chemie van het bakproces? Hoe krijg ik toch een fatsoenlijke cake en biscuittaart, zonder melk, ei, noten en gluten? Dikke boeken las ik, geleend van mijn vriendinnen- voedingsmiddelentechnologen. En dat hielp. Opeens, zonder het toch zeer belangrijk bak-ingrediënt gluten, lukte het bakken veel beter. Zo goed blijkbaar, dat mijn beide jongens de zelfgemaakte taart in hun toplijst zetten.

Processed with Moldiv  Bitterballen ConsenzaProcessed with Moldiv
Deze blog is geschreven in het kader van #wijbloggenglutenvrij. Wil je weten wat de favoriete producten van de andere glutenvrije bloggers zijn?

www.glutenvrijemama.nl
Glutenfreeamsterdam.com
www.storiesofacoeliac.com
glutenvrijhoorterbij.blogspot.com
www.deglutenvrijeman.nl
www.laurienis.com
emilyglutenvrijekleuter
mijnserendipity.wordpress.com
www.ikbenglutenvrij.nl
www.homeofcomfort.nl
www.blog.morethansoup.be
www.altijdglutenvrij.nl

Print Print

2 reacts op “Glutenvrije toppers van een niet-glutenvrije jongen #wijbloggenglutenvrij”

  1. Erik Visser 15 juni 2015 at 09:52 #

    Mooi om te zien dat het ene dieet helpt om beperkingen van een ander dieet te omzeilen!!

  2. Aukje Boumans 28 juni 2015 at 07:49 #

    Hallo, ik ben benieuwd naar de boeken die je gelezen hebt om het bakproces beter te begrijpen. Ik zou graag weten wat voor een boeken dat zijn. Ik bak ook steeds meer voor mijn glutenvrije zoontje maar ik denk dat het nog beter kan. Alvast bedankt

Laat een reactie achter