Meringue-koekjes van kikkererwtenwater (echt waar!)

14 jun

Ik had het al een paar keer ergens gezien: eivrije meringues gemaakt van kikkererwtenwater, oftewel aquafaba. En ik had zo mijn twijfels. En als het dan al kon om daar iets moois van te maken, dan had ik zeker nog mijn twijfels over de smaak.

Hier begon ik mee:

kikkererwtenwater klein

Tijdens het bereiden had ik nog steeds twijfels. Maar toen het goedje een tijdje in de machine zat, zag het er zo uit:

Kikkererwtenwater in de mixer klein

En het werd steeds dikker…en het kreeg de ribbelige structuur van een stevig geklopte room:

meringue schuim met pieken

Maar ik werd blij verrast. De smaak was zachtzoet en de structuur eigenlijk prettiger in de mond dan een ei-meringue.

Mijn ‘eiwitschuim’ was niet spuitbaar, ik gebruikte kikkererwtensap van een blik kikkererwten. De meringues kregen de vorm van een macaron en met de allervrije chocoladepudding die nog in de koelkas stond, werd het een heerlijk dessert.

Meringues op bord1 meringues op bord 2

Tip!

Het schijnt dat als je kikkererwtenwater uit een glazen pot gebruikt, het schuim steviger wordt; dat water is wat geconcentreerder. De aquafaba eerst even een beetje inkoken schijnt ook te helpen.

Niet alleen meringues!

Maar, bedacht ik, als ik zulk mooi schuim kan kloppen van kikkererwtenwater, een schuim dat vrijwel dezelfde eigenschappen heeft als geklopt eiwit, dan moet ik dit spul toch in meer gerechten als eivervanger kunnen gebruiken? Dus ging aan de slag met een volgende recept. De voorraad brownies in de vriezer was op. Ik maak deze altijd met de kant-en-klare mix van Bauckhof <foto>. Ben ik ook eens lekker snel klaar. En ze smaken altijd goed, ook zonder ei.

Aquafaba als eivervanger

Dit keer pakte ik de brownie-mix en deed er in plaats van de twee voorgeschreven eieren drie eetlepels aquafaba bij die ik eerst goed mixte, zonder suiker.

Het resultaat was heerlijk: de smaak was beter (of zat dat tussen m’n oren?) De structuur was er zeker beter van geworden, wat minder compact dan anders en wat stroperiger. Precies zoals je een lekkere brownie wilt: zacht, vochtig en kleverig. Mjummie!

Meer!

Ik ga uiteraard verder met het experimenteren met aquafaba als eivervanger. Daarbij moet ik dan ook nieuwe recepten ontwikkelen met kikkererwten want die moeten natuurlijk ook op. Ik kijk al uit naar de eerste aquafaba in pot of fles die op de markt verschijnt – zonder kikkererwten!

Recept meringue-koekjes

melkvrij, eivrij, glutenvrij, notenvrij

Ingrediënten

  • 100 ml kikkererwtenvocht
  • 100-150 gram poedersuiker, afhankelijk van je zoet-voorkeur
  • merg van 1 vanillestokje

En dit doe je er mee:

  • Verwarm de oven voor op 100 graden
  • Mix het vocht tot het een mooi wit, stevig schuim is, ongeveer 10 minuten
  • Voeg de poedersuiker en vanille erbij, en mix nog even door tot er pieken ontstaan
  • Doe de mix in een spuitzak en spuit de figuren die je wilt op een bakplaat
  • Droog de meringues ongeveer anderhalf uur in de oven

Print Print

No comments yet

Laat een reactie achter