Gelukkig maakte ook ik een glutenfout #wijbloggenglutenvrij

15 mei

glutenfout #wijbloggenglutenvrij

Zomerfeest. De ‘allergie-juf’ zorgt voor glutenvrije broodjes en hamburgers voor op de cowboy-barbecue. Een juf met de nodige ervaring met glutenvrij. Ze belde mij nog. De broodjes haalde ze bij een bakker, ergens een behoorlijk eind weg. Ik had het druk, mijn werk moest voor de zomervakantie af: een hele stapel artikelen voor verschillende opdrachtgevers. Ik luisterde met een half oor terwijl ik met een half oog een binnenkomende mail las. Heel zachtjes, achter in mijn brein rinkelde een piepklein alarmbelletje. Maar dat werd overstemd door het gekakel van de pre-zomervakantiestress. Omdat de bakker zo ver weg was, ging ik er van uit ging dat het een gespecialiseerde bakker was.

Het alarmbelletje had terecht gerinkeld. We begonnen de zomervakantie met een kk-tje, een kotsend kindje. De bakker bleek een ‘gewone’ bakker. Het brood bleek, toen de juf het de dag er na nog eens achteraan ging, ‘glutenarm’ te zijn. Onze zoon voelde zich ellendig. En de juf? Die voelde zich bijna net zo ellendig! En op dat moment was ik blij dat ik zelf eerder ook een glutenfout had gemaakt.

Rundervinkje m├Ęt

Een paar maanden eerder, eind van de middag. Een snelle rondgang door de supermarkt. Courgette? Check. Aardappels? Check. Rundervinken? Check? Ja, ik had ze. Maar ik had ze niet goed genoeg gecheckt. Ik had de verkeerde soort te pakken. Bleek later. Terwijl ik die avond heerlijk ontspannen op mijn yogamatje lag, lag mijn zoon in het ‘grote bed’. Het kingsize tweepersoonsbed. Hij voelde zich niet zo lekker. Tegen half negen begon hij te spugen, grote golven, en wij waren er niet bij. Mijn man hoorde wat, liep naar boven en vond hem huilend in een zee van kots, het was zo veel dat het dwars door de molton en de allergiehoes heen was gegaan. Zelfs de tijk van het matras was kleddernat. En wat voelde ik met rot toen ik die avond thuis kwam. Mijn man stond buiten met een tuinslang de lakens schoon te spuiten. Het arme kind sliep inmiddels. De link met de rundervinken was snel gelegd en kort daarna moest ik hem vertellen dat ik de glutenfout had gemaakt die hem zo ziek had gemaakt.

Terug naar het zomerfeest. Toen ik de dag na het zomerfeest de juf sprak, was ik blij dat ik zelf eerder een glutenfout had gemaakt.

-> Ik snapte heel goed hoe het voelt om een fout te maken waar iemand anders zo ziek van wordt. Wat een K-gevoel!

-> Ik kon haar vertellen dat ik dat gevoel kende.

-> Ik kon haar vertellen dat er ook bij ons thuis, waar we elke dag alert zijn op elke kruimel, ook wel eens wat fout gaat.

En door zo’n incidentele glutenfout we weten wat nu wel hoe onze zoon op gluten reageert. En het is een mooi verhaal om te vertellen als iemand zich hardop afvraagt of we niet een beetje overdreven reageren op een paar broodkruimels.

Deze blog is geschreven in het kader van #wijbloggenglutenvrij en deze bloggers doen deze maand mee:
storiesofacoeliac.nl
deglutenvrijeman.nl
mamaenemily.wordpress.com
glutenvrijemama.nl
pinkpequena.nl
glutenvrijeblog.nl
hetmeisjemetdevoedselallergie.nl
glutenvrijers.be
doemijglutenvrij.nl
koosglutenloos.nl
glutenvrijhoorterbij.nl
glutenvrijreizen.blogspot.nl/
creatiefglutenvrij.wordpress.com/

2 reacts op “Gelukkig maakte ook ik een glutenfout #wijbloggenglutenvrij”