Het Glutengevaar

28 nov

Twee tegenstrijdige berichten vanmorgen op mijn Facebook-tijdlijn, op vrijwel hetzelfde moment. Een bericht van NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging) “De glutenvrij hype; elk wetenschappelijk bewijs ontbreekt”. en een bericht over het verschijnen van een nieuw boek met de titel ‘Het glutengevaar’.  De Amerikaanse neuroloog dr. David Perlmutter zou wetenschappelijk bewijs gevonden hebben dat granen, koolhydraten en suiker gevaarlijk zijn. Gluten zouden een soort auto-immuunreactie teweegbrengen en de hersenen aanvallen. Laat gluten staan en binnen 30 dagen is je brein weer ‘gezond’, aldus de boekbeschrijving.

Boekrecensie
Vooralsnog heb ik meer vertrouwen in het bericht van de NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging) dan in weer een ‘hype-boek’. Maar ik heb alleen de boekbeschrijving gelezen, dus een gefundeerde mening kan ik niet geven. Ik heb een recensie exemplaar opgevraagd en als ik die krijg, zal ik een uitgebreide recensie schrijven.

Waarom glutenarme eters zich beter voelen
Gezonder en gevarieerder eten is waar je je beter door gaat voelen. En dat is wat veel mensen gaan doen als ze ‘glutenvrij’ – ik spreek liever van glutenarm – gaan eten. Brood als ontbijt en lunchmogelijkheid valt weg. Dat brood wordt vaak vervangen door yoghurt, cornflakes, havermout, noten, eieren, salades, groenten of een potje van de vorige dag. Dat wil overigens niet zeggen dat je geen last kunt hebben van gluten. Glutensensitiviteit krijgt steeds meer aandacht in de medische hoek.

Maar laten we, in het belang van mensen met coeliakie, het verschil goed duidelijk houden. Want voor een coeliaak is glutenvrij eten een medische noodzaak. En glutenvrij betekent 100% glutenvrij. Letterlijk. Er mag geen spoortje gluten in zitten, anders beschadigen de darmen van de coeliaak. Coeliakie is namelijk een auto-immuunziekte en geen allergie. Dus een glutenvrij broodje, gesneden op een houten broodplank waar ook ‘gewoon’ brood op is gesneden, kan de coeliaak niet zonder gevaar voor zijn gezondheid eten.

Ingrid Kooijman

Print Print

No comments yet

Laat een reactie achter