Toastjes, stokbrood, blini en meer

21 dec

Dag 21 van de glutenvrije adventkalender van #decemberglutenvrij. Mijn vakje! Hebben jullie nog zin in meer tips en ideeën voor december? Vandaag met tips en favoriete ‘allesvrije’ toastjes en andere onderlegsels. En een recept voor glutenvrije, eivrije, melkvrije, notenvrije blini.Logo made by Bakers and Fakers

En wie schrijft dit?
Mijn naam is Ingrid Kooijman . Op Meerdanglutenvrij.nl schrijf ik over van alles dat met een glutenvrij, melkvrij, eivrij en grotendeels notenvrij koken en bakken te maken heeft. Door de gecombineerde dieet-uitdagingen in mijn gezin ben ik me gaan verdiepen in de chemie van het bakproces. Want hoe krijg je het voor elkaar om zonder al die stoffen toch lekkere dingen te bakken? Sinds ik me grondig heb verdiept in die chemie kom ik tegenwoordig een heel eind. Zonder die chemische kant zou ik het bakken ook een stuk minder leuk vinden.

Allesvrije hapjes
Kerst en oud & nieuw staan toch in het teken van samenzijn, in welke setting dan ook, liefst met lekkere hapjes en drankjes. Zelf heb ik graag dat dan het kruimelspul zoals toastjes en stokbrood in een glutenvrije variant op tafel staan. Dat is wel zo rustig voor iedereen.

Maat de kunst is natuurlijk om er voor te zorgen dat iedereen de ‘onderleggers’ voor de hapjes ook lekker vindt. Daarom vind je in deze blog tips voor kant en klare toast, crackers en stokbrood. Vul ze onder de blog vooral aan met jouw favorieten want smaken verschillen en ik ben wel benieuwd wat voor lekkers er nog meer te koop is dat ik mijn gasten ook kan voorzetten.

Voor de liefhebber van zelfbakken ook een recept van blini. Daarop kun je heerlijke hapjes stapelen. Ze zijn glutenvrij, melkvrij eivrij en notenvrij. En ook geschikt voor de veganisten en vegetariërs. Z e zijn makkelijk te maken. Minder makkelijk om er af te blijven tijdens het bakken.

Boekweit blini – eivrij, notenvrij, melkvrij en glutenvrij. Dus ook vegan!

Glutenvrije blini     Glutenvrije Blini, melkvijr, eivrij

Mijn favoriete toastje en onderleggers:

Een ‘gewoon’ stokbroodje:

stokbrood Schar

Wraps of tortilla’s
 In punten gesneden en  kort gefrituurd, of gebakken in een pan met wat olie. En dan lekker dippen, of beleggen met een lekkere ham.
 wraps scharcorn tortilla's

Papadums, kant-en-klaar, of zelf even ‘pingen’ in de magnetron
Zelf vind ik de ‘verse’ uit d m agnetron het lekkerst.

Pataks papadums
Toastjes, crackers zelf in handig toastformaat snijden:
Even klein stukje ‘inzagen’ met een mes en dan langs die snijrand afbreken. Mijn favoriet is absoluut de boekweit-variant van le Pain des Fleurs.

Le Pain des fleurs FetteCroccanti Schar

10 reacts op “Toastjes, stokbrood, blini en meer”