Toastjes, stokbrood, blini en meer

21 dec

Dag 21 van de glutenvrije adventkalender van #decemberglutenvrij. Mijn vakje! Hebben jullie nog zin in meer tips en ideeën voor december? Vandaag met tips en favoriete ‘allesvrije’ toastjes en andere onderlegsels. En een recept voor glutenvrije, eivrije, melkvrije, notenvrije blini.Logo made by Bakers and Fakers

En wie schrijft dit?
Mijn naam is Ingrid Kooijman . Op Meerdanglutenvrij.nl schrijf ik over van alles dat met een glutenvrij, melkvrij, eivrij en grotendeels notenvrij koken en bakken te maken heeft. Door de gecombineerde dieet-uitdagingen in mijn gezin ben ik me gaan verdiepen in de chemie van het bakproces. Want hoe krijg je het voor elkaar om zonder al die stoffen toch lekkere dingen te bakken? Sinds ik me grondig heb verdiept in die chemie kom ik tegenwoordig een heel eind. Zonder die chemische kant zou ik het bakken ook een stuk minder leuk vinden.

Allesvrije hapjes
Kerst en oud & nieuw staan toch in het teken van samenzijn, in welke setting dan ook, liefst met lekkere hapjes en drankjes. Zelf heb ik graag dat dan het kruimelspul zoals toastjes en stokbrood in een glutenvrije variant op tafel staan. Dat is wel zo rustig voor iedereen.

Maat de kunst is natuurlijk om er voor te zorgen dat iedereen de ‘onderleggers’ voor de hapjes ook lekker vindt. Daarom vind je in deze blog tips voor kant en klare toast, crackers en stokbrood. Vul ze onder de blog vooral aan met jouw favorieten want smaken verschillen en ik ben wel benieuwd wat voor lekkers er nog meer te koop is dat ik mijn gasten ook kan voorzetten.

Voor de liefhebber van zelfbakken ook een recept van blini. Daarop kun je heerlijke hapjes stapelen. Ze zijn glutenvrij, melkvrij eivrij en notenvrij. En ook geschikt voor de veganisten en vegetariërs. Z e zijn makkelijk te maken. Minder makkelijk om er af te blijven tijdens het bakken.

Boekweit blini – eivrij, notenvrij, melkvrij en glutenvrij. Dus ook vegan!

Glutenvrije blini     Glutenvrije Blini, melkvijr, eivrij

Mijn favoriete toastje en onderleggers:

Een ‘gewoon’ stokbroodje:

stokbrood Schar

Wraps of tortilla’s
 In punten gesneden en  kort gefrituurd, of gebakken in een pan met wat olie. En dan lekker dippen, of beleggen met een lekkere ham.
 wraps scharcorn tortilla's

Papadums, kant-en-klaar, of zelf even ‘pingen’ in de magnetron
Zelf vind ik de ‘verse’ uit d m agnetron het lekkerst.

Pataks papadums
Toastjes, crackers zelf in handig toastformaat snijden:
Even klein stukje ‘inzagen’ met een mes en dan langs die snijrand afbreken. Mijn favoriet is absoluut de boekweit-variant van le Pain des Fleurs.

Le Pain des fleurs FetteCroccanti Schar

Print Print

10 reacts op “Toastjes, stokbrood, blini en meer”

 1. mirjam 21 december 2014 at 08:20 #

  Klinkt goed, die blini’s. Had ik nooit bedacht als toostjes-vervanger.
  Wij gebruiken meestal geen toostjes o.i.d. meer. Maar gewoon kaas zonder toostje. Of nootjes/olijven/gevulde papricaatjes/… We hebben nog wel toostjes in huis, die kleintjes van schaer, als tussendoortje.

 2. Gerda 21 december 2014 at 18:38 #

  Ziet er allemaal heerlijk uit. Wij gebruiken toastje van Van der Meulen rijst toastjes,die vinden ze allemaal lekker hier. Zelf vind ik de naturel het lekkerst omdat die met kruiden zo zout zijn en de overhand krijgt als je het belegt. Zonder wat er op zijn ze wel lekker. Kosten rond een euro per pakje en zijn lekker knapperig.

 3. Marjolein 23 december 2014 at 12:58 #

  Ik koop ook de naturel toastjes van Van der Meulen (gewoon bij de ‘normale’ supermarkt). De doorbreektoastjes van Schär zijn ook erg lekker. Verder heb je ook kleine boekweitcrackertjes van Amisa, dan hoef je de grote niet door te zagen. Ze zijn helaas wel wat taaier dan die van Le Pain des Fleurs. Ik vind de Multigrain Deli Crackers van Orgran lekker om mee te dippen in een salade, want echt beleggen kun je ze niet.

Trackbacks and Pingbacks

 1. #Decemberglutenvrij | Creatief Glutenvrij - 21 december 2014

  […] 1 december 2014: Dion glutenvrij – De uitdagende december maand. 2 december 2014: Mainly Marlot – Warme drankjes. 3 december 2014: Ik ben glutenvrij – Zweeds chocoladebrood. 4 december 2014: Da’s andere koek – Pepernotenbroodjes. 5 december 2014: Glutenfree Amsterdam – Terugblik 2014; Wat een mooi glutenvrij jaar! 6 december 2014: Glutenvrij hoort erbij – De verjaardag van de glutenvrij Sint. 7 december 2014: DIY for you and me – 5 redenen waarom een glutenvrije december zo veel leuker is! 8 december 2014: Young and wild and glutenfree – INFO Luik 8 van #decemberglutenvrij. 9 december 2014: Foodless – Gluten – en lactosevrije kerststol. 10 december 2014: Glutenfree Guide – Is chocolade nu glutenvrij of niet? 11 december 2014: Glutenfree Lady – My Gluten Free Christmas. 12 december 2014: De glutenvrije man – De eerste keer… 13 december 2014: Zusjes glutenvrij – Brunchen met #decemberglutenvrij. 14 december 2014: Glutenvrij reizen – Gezonder(e) desserts. 15 december 2014: Glutenvrije blog – Lekkere recepten voor een glutenvrij kerstdiner. 16 december 2014: Glutenvrije mama – Een kindvriendelijk, glutenvrij kerstdiner. 17 december 2014: Glutenvrijheid – Eerste kerstdiner. 18 december 2014: Home of Comfort – Gingerbread Cookies. 19 december 2014: Laurien is – Uit eten met kerst. 20 december 2014: the Dutch Celiac – Traditie. 21 december 2014: Meer dan glutenvrij – Toastjes, stokbrood, blini en meer. […]

 2. #decemberglutenvrij 2014 | Dion glutenvrij - 21 december 2014

  […] 21 december 2014    Meer dan glutenvrij “Toastjes, stokbrood, blini en meer”. […]

 3. #Decemberglutenvrij 2014 • Your Daily Intake - 21 december 2014

  […] Home of comfort 19. Uit eten met Kerst – Laurien is 20. Traditie – The Dutch Celiac 21. Toastjes, stokbrood, blini en meer – Meer dan […]

 4. #decemberglutenvrij adventskalender | Bakers and Fakers - 24 december 2014

  […] Meer dan glutenvrij […]

 5. #decemberglutenvrij 2015: wie schreef wat? | Ik ben glutenvrij - 31 december 2014

  […] Meer dan glutenvrij – Toastjes, stokbrood, blini en meer […]

 6. Een terugblik op #Decemberglutenvrij 2014 | Laurien is - 31 december 2014

  […] Meer dan glutenvrij – Toastjes, stokbrood, blini en meer […]

 7. #decemberglutenvrij -overzicht | Rijstwafel - 1 januari 2015

  […] 18 december: Home of Comfort 19 december: Laurin is 20 december: The Dutch Celiac 21 december: Meer dan Glutenvrij 22 december: Met Zonder Gluten 23 december: Stories of a Coeliac 24 december: Rijstwafel 25 […]

Laat een reactie achter