Test: glutenvrije pannenkoekmix van AH. Eivrij en zuivelvrij

30 jan

pannenkoekmix test
Met kerst vlogen we naar Oostenrijk. En moest er natuurlijk een boel eten mee. Liefst in de categorie van de drie P’s want het was tenslotte vakantie. Normaal maak ik mijn eigen pannenkoekmix maar om nu met een bak met zelf gemixt meel in de koffer het vliegtuig te gaan, zag ik niet zo zitten. Wie weet wat er mee gebeurt of waar ze het voor aan zien… Daarom besloot ik de glutenvrije pannenkoekmix van de Albert Hein te testen.

Dit gebruikte ik:

IMG_4856    IMG_4858  glutenvrije pannenkoekmix test

Ik deed er aanzienlijk minder vloeistof in dan voorgeschreven: 500 ml i.p.v. de voorgeschreven 800 ml. Ik bakte er 8 pannenkoeken van, redelijk dunne. Later deed ik er nog een flinke scheut spa rood bij.

glutenvrije pannenkoekmix test glutenvrije pannenkoekmix test glutenvrije pannenkoekmix test

Het beslag was een beetje wittig, je kunt zien dat er veel rijstmeel inzit. En ik vroeg me af waarom het en half uur moet staan voordat je gaat bakken. Ik heb het wel gedaan (ok, het was een kwartier).
De eerste pannenkoek was een beetje massief. Maar na het toevoegen van een scheut spa rood zagen de pannenkoeken er een stuk luchtiger uit.

Het oordeel
En toen proeven. “Lekkerrrrr!”, vonden mijn jongens. “Meer!” riepen ze meteen.
Mijn oordeel: Ik vond het een beetje taaie pannenkoek, beetje kleffe smaak, zoutig, iets te veel rijstmeelsmaak.
Maar prima voor op vakantie. Ik had gelukkig ook nog een pak boekweitmeel meegenomen naar Oostenrijk om er doorheen te mengen. Dat maakte de smaak voor mij een stuk aantrekkelijker, en het kwam de structuur ook ten goede.

En hoe smaakten ze de volgende dag?
Ik had er een hard hoofd in. Koud bleken ze inderdaad te taai om te eten – je mist dan echt het ei – maar na een korte sessie in de magnetron smaakten ze niet verkeerd. Dat er chocopasta op zat, hielp natuurlijk ook.

Wat kost het?
De glutenvrije pannenkoekmix van AH is vergeleken met andere pannenkoekmixen relatief goedkoop. De mix kost € 1,79 voor 400 gram. Dat is € 4,48 per kilo.  Meestal is zelf een mix maken of gewoon beslag maken met zelfrijzend bakmeel meestal goedkoper maar met deze mix ontloopt dat elkaar niet veel. Een pak glutenvrij zelfrijzend bakmeel van Doves Farm (mijn favoriete merk) kost tussen € 3,75 en € 3,95 voor 1 kg. In de aanbieding ook wel € 3,25. Als je er bijvoorbeeld nog beokweitmeel bij doet, zit je snel aan dezelfde kiloprijs als de kant-en-klare mix van AH.

Andere merken zijn een stuk duurder per kilo. Een paar prijzen:

  • Peak’s pannenkoekmix € 2,59 per 300 gram = 8,63 per kilo
  • Happy Kitchen pannenkoekmix € 3,25 per 250 gram = 13 euro per kilo.

En wat zit er in?

  • Glutenvrije Pannekoekmix AH: rijst­meel, aard­ap­pel­meel, maïszet­meel, sui­ker, zout, bak­poe­der.
  • Doves Farm zelfrijzend bakmeel: bloem (rijst, aardappel, tapioca, maïs, boekweit), rijsmiddel (mono calcium fosfaat, sodium bicarbonaat), xanthaan gom.
  • Peak’s pannenkoekmix: ma­ïs­zet­meel, rijst­meel, boek­weit­meel, dex­tro­se, rijs­mid­del (E450i, E500ii) aard­ap­pel­zet­meel, zout.
  • Happy Kitchen: rijstmeel, suiker, bakpoeder E500, E450, E341, zout.

glutenvrije pannenkoekmix test glutenvrije pannenkoekmix test glutenvrije pannenkoekmix test

3 reacts op “Test: glutenvrije pannenkoekmix van AH. Eivrij en zuivelvrij”