Star Wars taart van meringue

9 sep

star wars taart nr 1

“Sommige dingen moet je eigenlijk niet willen namaken.” Daar waren meester patissier Robèrt van Beckhoven en ik het over eens tijdens een gesprek in de cursus ‘patisserie zonder allergie’ die ik bij hem volgde. We hadden naar aanleiding van de kleurrijke macarons die in de oven stonden onder meer over meringueschuim zonder ei en amandelspijs zonder amandel.

Toch heb ik het geprobeerd.

Meringueschuim stond al bijna een jaar lang op het lijstje van ‘wil ik binnenkort bakken’ op mijn whiteboard.

Winterse verjaarsdagstaart
Mijn oudste was bijna jarig en wilde een taart in het thema Star wars. Daar brak ik mijn hoofd nog over, toen ik bedacht dat de ‘battle of Hoth’ uit de Star Wars episode ‘The empire strikes back’ plaatsvond op de planeet Hoth, een ijsplaneet. Kijk, daar werd het al makkelijker en overzichtelijker van. IJs en sneeuw zijn wit. Dus met wit fondant en met het plunderen van zijn lego-speeldoos zou ik een heel eind komen. En toen zag ik een goede reden om meringue schuim te maken.

Hoogglans wit
Op het pak van No Egg staat een recept voor het schuim. Maar dat bevat pectine en dat had ik niet in huis. Google bood uitkomst en ik vond bij Bakers and fakers een blog met een oplossing.
Met eivervanger, water, poedersuiker, citroen en agar agar maakte ik afwachtend deel 1 van het schuim. Die geur van 90 gram eivervanger, brr. Zou het goedkomen met de smaak?
Het was spannend, zo op de avond voorafgaand aan het feest nog zo’n avontuur maar mijn grote keukenvriend mixte alle ingrediënten tot tot een prachtige wit, luchtig mengsel!

Instortingsgevaar
Omdat de rebellen (prinses Leia en haar kornuiten) zich schuilhielden in een ijsgrot, wilde ik die namaken. Maar hoe ging ik die zachte massa veranderen in een schuim- ijsgrot? Ik bedacht losse stukken te maken en daar dan later de grot van op te bouwen. Maar een rechthoekige ovenschaal bood uitkomst. Ik bedekte de schaal met schuim uit een spuitzak, en zette hem op de ovenplaat. Helaas viel hij om. De dikke hobbelige schuimlaag werd een dunne, egale laag schuim. Op hoop van zegen dan maar de oven in.

Twee lange uren later was het mengsel een goed knapperig, zoet genoeg schuim met een prima smaak geworden. Het eindresultaat: een taart met ijsgrot in de vorm van een ovenschaal en een prima smaak!

Ps De taart was helemaal eivrij, glutenvrij, melkvrij en notenvrij!

star wars taart meringue schuimpjes

1 reactie op “Star Wars taart van meringue”