Mijn glutenvrije keuken

15 mrt

Mijn droomkeuken
Bron:www.theartofliving.eu

Een kookeiland, een lange lichthouten eettafel met comfortabele stoelen, openslaande deuren naar de tuin, een kast vol kookboeken, drie kasten vol met gave keukengadgets, een keukenmachine, een apart stuk aanrecht met onder- en bovenkast voor de glutenvolle spullen. Twee afwasmachines en twee ovens.

Dat is dus niet de keuken die je in mijn huis vindt.

We hebben hier in huis wel veel aangepast in de keuken nadat onze oudste allergisch bleek voor een heleboel voedingsmiddelen. Eerst kwam er de ijsmachine omdat mijn oudste zoon allergisch is voor melk en ei en ik hem ook wel eens ‘roomijs’ wilde laten proeven.

Nadat duidelijk werd dat de jongste coeliakie heeft, zijn we flink aan het herinrichten geslagen: extra kasten geïnstalleerd voor de glutenvrije spullen, kasten heringericht en uitgemest zodat de meer dan tien meelsoorten een plekje kregen. Nieuwe pannen en snijplanken gekocht, de ‘gluten’mixer de deur uit gedaan. De poffertjespan trof hetzelfde lot. We schaften twee frituurpannen -een voor de friet en een voor de snacks –, een grill om het glutenvrije brood te roosteren en een mini-grilletje die overal mee naar toe gaat. We warmen er pannenkoeken en tosti’s in op, ontdooien en roosteren er brood in, bakken er groentekoekje of aardappeltjes op, bakken er wafels mee en gebruiken het als barbecue.

Van cakeblik tot supermes
Heel veel verschillende bakvormen: voor cake, voor chocola, voor brood. Ik had allerlei leuke silicone vormen, van paaseitjes tot complete treinstellen maar die zijn helaas allemaal in de kliko beland. De kelder was geen goede plaats om ze te bewaren, ze kregen een schimmelig laagje dat wel schoon ging maar de schimmelsmaak bleef.

De beste aankopen van de laatste tijd waren mijn grote vriend de keukenmachine en een paar goede messen. Daar geniet ik elke dag weer van.

Niet één appeltaart
In mijn hele volwassen leven had ik nog nooit een appeltaart gebakken. Mijn oudste zus was van het bakken. Toen de eerste allergie zijn intrede deed, begon het bakken. Het hoogtepunt deed zich in de afgelopen anderhalf jaar voor, na de diagnose coeliakie. Nog nooit heb ik zoveel in de keuken gestaan. Met liefde geef ik daar dan ook de nodige euro’s voor uit. Maar een hele nieuwe keuken, naar mijn eigen wensen? Voor tien april nog maar eens een staatslot kopen.

Mijn keuken vanmorgen na het bakken van koekjes en een heleboel cupcakes.

Mijn keuken vanmorgen na het bakken van koekjes en een heleboel cupcakes.

Keuken 2

Over datum

Inkopen ging in het begin nog al eens mis. Teveel, te weinig, niet goed op de houdbaarheid gelet. Nu, na anderhalf jaar, zit het inkoopritme in ons systeem. Waar we boodschappen doen? Op heeel veel plekken. Ik schreef er een blog over: glutenvrij boodschappen doen.

6 reacts op “Mijn glutenvrije keuken”