Mijn glutenvrije keuken

15 mrt

Mijn droomkeuken
Bron:www.theartofliving.eu

Een kookeiland, een lange lichthouten eettafel met comfortabele stoelen, openslaande deuren naar de tuin, een kast vol kookboeken, drie kasten vol met gave keukengadgets, een keukenmachine, een apart stuk aanrecht met onder- en bovenkast voor de glutenvolle spullen. Twee afwasmachines en twee ovens.

Dat is dus niet de keuken die je in mijn huis vindt.

We hebben hier in huis wel veel aangepast in de keuken nadat onze oudste allergisch bleek voor een heleboel voedingsmiddelen. Eerst kwam er de ijsmachine omdat mijn oudste zoon allergisch is voor melk en ei en ik hem ook wel eens ‘roomijs’ wilde laten proeven.

Nadat duidelijk werd dat de jongste coeliakie heeft, zijn we flink aan het herinrichten geslagen: extra kasten geïnstalleerd voor de glutenvrije spullen, kasten heringericht en uitgemest zodat de meer dan tien meelsoorten een plekje kregen. Nieuwe pannen en snijplanken gekocht, de ‘gluten’mixer de deur uit gedaan. De poffertjespan trof hetzelfde lot. We schaften twee frituurpannen -een voor de friet en een voor de snacks –, een grill om het glutenvrije brood te roosteren en een mini-grilletje die overal mee naar toe gaat. We warmen er pannenkoeken en tosti’s in op, ontdooien en roosteren er brood in, bakken er groentekoekje of aardappeltjes op, bakken er wafels mee en gebruiken het als barbecue.

Van cakeblik tot supermes
Heel veel verschillende bakvormen: voor cake, voor chocola, voor brood. Ik had allerlei leuke silicone vormen, van paaseitjes tot complete treinstellen maar die zijn helaas allemaal in de kliko beland. De kelder was geen goede plaats om ze te bewaren, ze kregen een schimmelig laagje dat wel schoon ging maar de schimmelsmaak bleef.

De beste aankopen van de laatste tijd waren mijn grote vriend de keukenmachine en een paar goede messen. Daar geniet ik elke dag weer van.

Niet één appeltaart
In mijn hele volwassen leven had ik nog nooit een appeltaart gebakken. Mijn oudste zus was van het bakken. Toen de eerste allergie zijn intrede deed, begon het bakken. Het hoogtepunt deed zich in de afgelopen anderhalf jaar voor, na de diagnose coeliakie. Nog nooit heb ik zoveel in de keuken gestaan. Met liefde geef ik daar dan ook de nodige euro’s voor uit. Maar een hele nieuwe keuken, naar mijn eigen wensen? Voor tien april nog maar eens een staatslot kopen.

Mijn keuken vanmorgen na het bakken van koekjes en een heleboel cupcakes.

Mijn keuken vanmorgen na het bakken van koekjes en een heleboel cupcakes.

Keuken 2

Over datum

Inkopen ging in het begin nog al eens mis. Teveel, te weinig, niet goed op de houdbaarheid gelet. Nu, na anderhalf jaar, zit het inkoopritme in ons systeem. Waar we boodschappen doen? Op heeel veel plekken. Ik schreef er een blog over: glutenvrij boodschappen doen.

Print Print

6 reacts op “Mijn glutenvrije keuken”

 1. Mirjam 15 maart 2014 at 12:46 #

  Wat leuk om te lezen Ingrid!
  En wat leuk om jouw keuken te zien, en weg te zwijmelen bij jouw droomkeuken.
  Grappig dat jij jouw blog ook begint met een beschrijving van je droomkeuken!

  • Ingrid Kooijman 15 maart 2014 at 13:17 #

   Dank je Mirjam. Als je zo vaak in de keuken staat, heb je wel wat wensen die het leven wat makkelijker maken.

 2. Gerda 15 maart 2014 at 15:15 #

  Wat leuk Ingrid, om ook een kijkje in jouw keuken te nemen. Zo herkenbaar na het bakken, denk dat dit overal het zelfde is.Leuk dat je net als Mirjam een droomkeuken hebt 😉

 3. Geri 19 maart 2014 at 17:10 #

  een groot deel van die wens is bij mij in vervulling gegaan. Ook ik ben geen bakwonder maar sinds de coeliakiediagnose van mijn dochter een klein jaar terug moest ik ook ineens aan de bak. Na een week complete glutenstress snorde ik op marktplaats een leuke keuken op en van delen daarvan heeft manlief gewoon een extra keukenblok erbij geplaatst. We hebben een open keuken, dus simpel een stuk van de woonkamer afgesnoept. Gezien de vele uren die ik nu toch in de keuken doorbreng vond ik dat wel gerechtvaardigd en ik kan het iedereen aanbevelen, wat een rust gaf dat. Voor nog geen zeshonderd euro een glutenvrij stuk keuken erbij, incl pracht-Boretti-oven. En daarna, dankzij jouw blog in de kerstvakantie, nog wat extra euri gespendeerd aan een nieuw vriendje, de Bosch Mum staat nu pontificaal op het nieuwe aanrecht. Want ja, als het dan toch moet gebeuren, dan wel met fijne spulletjes…

  • Ingrid Kooijman 22 maart 2014 at 12:07 #

   Hallo Geri,

   Wat leuk om te horen dat mijn blog jou weer geïnspireerd heeft tot het kopen van ook zo’n keukenmachine. Ik heb de mijne de afgelopen dagen weer elke dag gebruikt. As we speak staat er weer een prachtig gemixt haverbrood in de oven te bakken. Over de meelmix, de smaak en structuur ga ik nu even een blogje schrijven.

Trackbacks and Pingbacks

 1. Wij bloggen weer glutenvrij met z’n allen! | Meer dan glutenvrij - 15 maart 2014

  […] blog Mijn glutenvrij keuken is onderdeel van #wijbloggenglutenvrij: verschillende glutenvrije blogs, elke 15e van de maand over […]

Laat een reactie achter