Meelmix voor glutenvrije, eivrije en melkvrije pannenkoeken

18 apr

Op de glutenvrije markt bij de Landelijke Coeliakiedag raakte aan de praat met verschillende mensen over pannenkoeken bakken. De een had een klein budget en raadde ik aan zelf een mix te maken, de ander lukte het niet om lekkere pannenkoeken te bakken. De hoogste tijd om een recept voor een pannenkoekmix te delen dus!

Glutenvrije kant-en-klare pannenkoekmix vind ik relatief duur. Als je de ingrediëntenlijst bekijkt, zie je dat je dat makkelijk – en een stuk goedkoper – zelf kan maken. Ik maak meestal minstens een kilo pannenkoekmix in een keer.

Ingrediënten voor 500 gram pannenkoekmix, voor ca. 4 personen:

220 gram zelfrijzend bakmeel

115 gram rijstmeel

115 gram boekweitmeel

50 gram havermeel

1 theelepel bakpoeder

1 flinke scheut stroop

2 eieren/ eivervanger

Ruim 500 gram vocht: melk, sojamelk, amandelmelk, water, spa rood etc.

Over de meelmix
De hoeveelheden meel komen niet zo krap. Als het ene soort meel op is, doe ik wat meer van het andere soort. Ik vind deze variant tot nu het lekkerst. Maar wie weet wat er nog uit mijn keuken komt rollen in de toekomst.

Heb je geen zelfrijzend bakmeel dan kun je ook een basismeel gebruiken, ook wel witte bloem of ‘plain white’ genoemd. Voeg dan1 theelepel xantaangum en 1 theelepel extra bakpoeder aan de mix toe.

Hartiger?
De stroop voe ik toe omdat de pannenkoeken dan mooi bruin worden. Ik bak ze zonder ei en dan blijven ze toch wat bleekjes.
Voor wat meer hartige variant vervang je een deel van het zelfrijzend bakmeel ook door boekweitmeel en laat je de stroop weg.

Zonder ei
Bak je zonder ei doe dan twee theelepels eivervanger door (bv. van Organ) de mix. Zonder lukt het overigens ook wel, dus geen nood als je eivervanger op is.

Vocht
Bij 500 gram meel voeg je minimaal 500 gram vocht toe. Gebruik als vocht melk, sojamelk, kokosmelk, amandelmelk etc naar keuze toe. Een deel van de totale hoeveelheid kun je vervangen door spa rood. Doe dat dan vlak voor je gaat bakken zodat je optimaal profiteert van de luchtbelletjes.

Beslag maken
Dat is simpel: mengen en mixen maar. Blijf vocht bijvoegen totdat het beslag de dikte heeft die jou bevalt. Ik hou van redelijk dunne pannenkoeken, dus ik voeg altijd meer water, spa rood of melk-variant toe.

2 reacts op “Meelmix voor glutenvrije, eivrije en melkvrije pannenkoeken”