Koningsontbijt: glutenvrij, melkvrij, eivrij ontbijten!

6 apr

Schermafbeelding 2014-04-06 om 12.26.35

Vorig jaar was er redelijk wat discussie over het #nationaalschoolontbijt, oftewel het #koningsontbijt. Over hoe gezond het zou moeten zijn maar ook of er door de organisatie gezorgd moet worden voor een ontbijt voor iedereen, ook voor kinderen met allergieën.

Ik vond dat je dat eigenlijk niet van de organisatie kunt verwachten dat ze bij een nationaal ontbijt rekening houden met alle allergieën. Maar zie wat het resultaat is geweest van de discussie:

Allebei mijn kinderen kunnen dit jaar gewoon mee ontbijten!
En volgens mij is er aan de wens van ‘gezonder’ ook een beetje tegemoet gekomen.

Er is onder andere glutenvrij brood, dat ook melk- en eivrij is, er is glutenvrije boter, appelstroop, fruit, sojamelk, Nutella, La vache qui rit (de puntjes die wij altijd hebben zijn in ieder geval glutenvrij), komkommer, appels en snoeptomaatjes!

Puntje van verbetering: de boter bevat wel melk/lactose. Dus @jumbo: volgend jaar graag Alpro Soja boter in het pakket!

Nu alleen nog zuivelvrije boter meegeven en voorkomen dat er ‘beglute’ messen in de boter en appelstroop gedaan worden. Dat laatste kan ik met een gerust hart aan de juffen van mijn kinderen overlaten.

 

Print Print

5 reacts op “Koningsontbijt: glutenvrij, melkvrij, eivrij ontbijten!”

 1. Gerda 7 april 2014 at 08:42 #

  Ben blij dat ze dit jaar het heel positief oppakken voor zowel de leerlingen als de leerkrachten. Op naar Koningsdag.
  Gerda.

 2. P. 22 april 2014 at 13:09 #

  Hoe weet jij dit? Ik regel voor alle kinderen op school eventuele alternatieven maar kan nergens ingrediënten vinden. Zo weet ik niet waar er (sporen van) noten in zitten bijv. Van dat onwijs gezonde hagelslag mag ik aannemen dat daar melk in zit?

  • Ingrid Kooijman 23 april 2014 at 07:45 #

   Hoi,

   De meeste producten ken ik. In de pure chocolade hagelslag zit volgens de Livaad-database (www.livaad.nl) lactose.
   Je kunt Jumbo een mailtje sturen en om de ingrediënten-declaratie van de producten vragen, of zelf in de supermarkt kijken.
   Succes!

   Groet,
   Ingrid

   • P. 1 mei 2014 at 09:32 #

    Hoi Ingrid, nog dank voor je reactie. Jumbo was niet de enige leverancier/sponsor van het koningsontbijt. Ik heb bij verschillende leveranciers de ingrediënten opgevraagd en zelf in de supermarkt opgezocht en kreeg ze via de leveranciers gelukkig op tijd binnen. Meteen een verzoek / klacht ingediend bij de Koningsspelen of ze een volgende keer standaard vooraf de ingrediëntendeclaraties kunnen mailen. Ze meldden dat ze zich bewust waren van dit probleem en kijken hier serieus naar. Fingers crossed dus maar!

    Dank en groet!

    • Ingrid Kooijman 6 mei 2014 at 11:57 #

     Ik vind dit toch een mooi voorbeeld van als we met z’n allen maar blijven melden waar we behoefte aan hebben, er best wat verandert!

Laat een reactie achter