Glutenvrije blogweek: mijn favoriete recept

4 nov

Goed initiatief van @MirjamHolleman en @Chantal_GF! Een glutenvrije blogweek. Vandaag, op dag 1, bloggen we allemaal over ons favoriete recept. Nu heb ik veel favorieten en er komen er nog elke dag bij. Maar vandaag zat in mijn broodtrommeltje de favoriet van dit moment: een heerlijke ‘ontbijtmuffin’. Geen brood dus. Want dit is veeeeeel lekkerder. Gemaakt met havermout en blauwe bessen -liefst veel! – en niet al te veel suiker. Wat de andere bloggers lekker vinden, zie je onderaan deze blog.

ontbijtmuffins

Het recept heb ik niet zelf bedacht; ik volg vrij veel glutenvrije blogs, glutenvrije twitteraarsters (bijna alleen maar vrouwen…) en -facebook-pagina’s, en ik duik regelmatig in kookboeken en kookbladen. En zo kom ik steeds weer allerlei uitdagend lekkers tegen. Uitdagend omdat ik het meestal glutenvrij, eivrij, melkvrij en notenvrij wil maken, zodat iedereen bij mij thuis het kan eten. Maar goed, dit recept komt uit een fijn glutenvrij kookboek: Seriously good! Gluten-free baking van Phil Vickery. De Nederlandse versie: Heerlijk glutenvrij bakken.

Uiteraard heb ik het recept wel aangepast. Want ik kan niet koken en bakken volgens een recept, zonder er mijn eigen draai aan te geven…

Glutenvrije ontbijtmuffins met karnemelk en blauwe bessen, vrij naar Phil Vickery’s recept.

200 gram havermout

200 ml karnemelk (vervangen door soja en wat zurigs zoals sojayoghurt en citroensap)

120 gram gesmolten boter

75 gram suiker

1 ei(vervanger)

1 eetlepel appelmoes

150 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel

Blauwe bessen, in ieder geval 75 gram, uit de diepvries. Niet ontdooien!

Toevoegingen als appel etc. zijn natuurlijk altijd goed.

De havermout eerst half uurtje laten weken in de melk, met de suiker. Dan de rest erbij mixen en 15 minuten bakken op 200 graden in de over, in muffinvormpjes.

En wat is het favoriete recept van de andere glutenvrije bloggers?

4 reacts op “Glutenvrije blogweek: mijn favoriete recept”