Decemberstress: nieuwe vriend schiet te hulp

17 dec

december glutenvrij

Van de pepernotenboogie naar Last Christmas. December bestaat zeker in een eerste glutenvrij jaar uit veel zelf koken en bakken. Grote hoeveelheden pepernoten- en speculaasdeeg gingen er vorig jaar door mijn handen. En alles kneedde ik met de hand. Omdat het heel mindfull en bijzonder stressverlagend is om met je handen alle ingrediënten door elkaar te mengen. Maar ook omdat ik gewoon nog geen nieuwe mixer had.

Tijd voor verandering
Toen ik dit jaar besloot de hele hoeveelheid decemberdeeg in een keer te maken en in porties in de vriezer te doen, moest er toch maar een nieuwe handmixer komen. Die kwam. Maar de dag erna zag ik Jamie op tv zo lekker snel van alles door de keukenmachine ratsen, en de standaard Philipsmixer ging linea recta retour. Een handmixer was niet goed genoeg. Het moest en zou keukenrobot worden. Liefst vandaag nog.

Keuzestress
Ik bekeek talloze website van kookwinkels en warenhuizen en struinde op een avond begerig half Arnhem door. Prachtig spul is er te krijgen. Machines met een jaren 50-look die meerders kilo’s zwaar deeg kunnen kneden, of een met een strak design die juist heel goed zou zijn in blenden en juicen. Maar als t’ie goed kon kneden, kon hij weer niet goed raspen. Keuzestress. Uiteindelijk heb ik een beetje op goed geluk gekozen voor een mooie matgrijze, strak belijnde Bosch van het type MUM5. Volgens een van de reviews was t’ie in ieder geval goed in een stevige hoeveelheid deeg kneden. En dat is wat mijn keukenhulp op zijn minst goed moest kunnen.

Blijvertje
Hij kwam in een enorme doos maar heeft een perfect formaat. Binnen 10 minuten stond hij startklaar op het aanrecht. Gretig deed ik de ingrediënten voor wat speculaasdeeg in de kom, zette de mixer op standje 3 en ging fluitend de afwas doen. Na een paar minuten had ik een prachtig soepel deeg, beter hanteerbaar dan ooit. Dus kom maar op met die kook- en bakuitdagingen voor de feestdagen. Mijn nieuwe vriend en ik zijn er klaar voor.keukenmachine met deeg

keukenmachine zonder deeg

10 reacts op “Decemberstress: nieuwe vriend schiet te hulp”