Tips voor je kerstbuffet! #decemberglutenvrij 2017

11 dec

25 tips en recepten voor relaxt en allergievrij kerstbuffet!

glutenvrije kokosmacronen

Uitgebreide kerstdiners met veel eten zijn nooit mijn favoriet geweest. Ik hou meer van kleine hapjes; lekker veel verschillende smaken. Dit jaar vieren we tweede kerstdag bij ons thuis met mijn schoonouders, en die vinden alles lekker en gezellig dus dat maakt het erg makkelijk.

Het idee: een gezellig middag met hapjes, spelletje, bijkletsen. Kaarsjes aan en vooral: een relaxte middag dus niet te veel gekke dingen op tafel.

Tips voor een relaxte voorbereiding

  • Een goede voorbereiding is straks een relaxte dag. Ik ging alvast shoppen met mijn zoon en kocht een mooie basis voor de kersttafel bij de Xenos: zilveren onderborden, een fijn kerstig tafelkleed met sterretjes en subtiele glitters. Een buisje zilveren sterretjes uitgestrooid over de tafel maakt het geheel straks af. kersttafel glutenvrij
  • Doe niet alles zelf. Laat bijvoorbeeld iedereen in het gezelschap een gerechtje speciaal voor iemand anders maken. Zo creëer je meteen een fijne kerstsfeer van geven en samenzijn. Zo weet ik dat mijn schoonmoeder dol is op in bierbeslag gebakken champignons met veel knoflook. Die ga ik speciaal voor haar maken (sst, niet doorvertellen!). Het recept moet ik nog wel even bedenken…

Tips voor lekkere en mooie drankjes (alcoholvrij)

  • Serveer alle drankjes, van ‘gewone’ frisdrank, bruiswater tot fijne mocktails in een mooi glas, dat staat wel zo feestelijk.
  • Doe een bolletje citroen-sorbetijs (AH, Jumbo) in een champagneglas en schenk er 7-Up overheen.
  • Serveer een lekker warme ‘gluhwein’ zonder alcohol. Zelf maken kan, maar ik heb het ideale recept nog niet gevonden. Bij Ikea kun je het gewoon kopen.
  • Heel populair bij ons: Nojito’s.
    → Doe verse munt, stukjes limoen, ijsblokjes en een deel spa rood en een deel 7-up in een glas. Heerlijk! 

Receptjes voor je voorgerechtjes

  • Een bordjes vleeswaar met b.v. Hongaarse salami van AH Excellent (vrij van melk, ei, gluten en noten).
  • Tortilla chips uit de oven.
    →  Doe de chips in een platte ovenschaal, strooi er wat fijngesneden lenteuitjes en jalapenos, wat zure room en oude kaas over. Doe het gerecht even onder de grill – of in de oven – tot de kaas gesmolten is. Serveer met wat salsa-dip.
  • Een bolletje soep.
    Bak kaiserbroodjes van Schar (diepvries) lekker knapperig af in de oven. Snijd het kapje er af, hol het broodjes uit en giet er je favoriete soep in. Kapje er weer op en serveer deze verrassing.
  • Soepstengel-hapje.
    → Neem een (glutenvrije) soepstengel, smeer wat kruidencrème (Tofutti) op de top. Haal de soepstengel door wat fijngehakte noten en rol er een plakje gedroogde ham omheen.

Tips voor je hoofd-tapas

  • Gehaktballetjes (biologische van AH, kant-en-klaar, alleen even bakken) met pruimensaus.
     Doe een paar lepels pruimenjam met wat water en een scheutje azijn in een pannetje, voeg wat kaneel toe, even opwarmen en klaar!
  • Patatas bravas.
    Bak aardappelpartjes in wat olie en 2 tenen geperste knoflook, voeg wat rozemarijn, paprikapoeder en zout toe.  Maak een knoflook-dipsausje van Mayolijn (vegan) met een ½ teentje geperste knoflook en wat peper.  vegan mayonaise
  • Gebakken champignons.
      Bak champignons in de koekenpan met lekker veel knoflook, peper, zout, bieslook en paprikapoeder. Doe dit op een geroosterd wit boterhammetje (Schär Meesterbakker classic is glutenvrij, melkvrij, eivrij, notenvrij).
  • Mini-pizzaatjes
     Neem een sneetje witbrood (zie hierboven), toast het knapperig, beleg het met wat tomatensaus en andere toppings naar keuze. Bak vlak voor serveren nog even af.
  • Kip in spek.
    Snij kipfilet in mooie, niet al te grote stukken, wikkel om elk stuk een plakje ontbijtspek, bak in de pan en serveer warm of lauw-warm.

Tips voor je dessert (zonder gluten, noten, melk en ei)

Ik hou van grand desserts! Serveer een selectie van (deze) lekkere toetjes op een groot bord, geef iedereen een lange lepel en smullen maar!

  • Swedish Glace vanille ijs met karamelsaus (kokos) en salted caramel crunch van dr. Oetker. koemelkvrij vanilleijs
  • Kleine kokosmaroontjes. Je maakt een stuk of 10 kleintjes eenvoudig van 50 geraspte kokos en 50 ml gecondenseerde kokosmelk, 20-25 min. in de oven op 170 gr. Serveren met ijs en wat gesmolten pure chocolade er overheen.
  • Mini triffle. 
    Neem kleine glaasjes, verkruimel koekjes die iedereen mag en doe ze onderin het glas. Doe er een laagje soja-vanillevla in, dan een laagje jam of fruit, dan een laagje soja-of kokosyoghurt. Top af met wat soja- of rijstslagroom en wat pure hagelslag.
  • Maak een ‘kaas’plateau van vegan ‘kaasjes’ van Charley’s all fair (kan sporen van gluten bevatten). 
  • Sluit af met wat lekkers en een mooi verhaal.
    Maak mini-cakejes in kleurige kerstpapiertjes. Zoek een mooi kerstverhaal en geef iedereen een cakeje, met een deel van het verhaal erbij. Om de beurt lees je jouw deel van het verhaal voor. 

FIJNE FEESTDAGEN!

Deze blog is de 11e in de glutenvrije adventkalender. In de blog van gisteren van Carlijn van Foodless vind je ook nog een heerlijk recept voor je kerstbuffet: Cranberry & kalkoenkroketten zonder gluten en melk. En daarmee heb je meteen de 26e tip voor je kerstbuffet!

Het volgende vakje!

Morgen de volgende#decemberglutenvrij-blog van Annemiek: Ben nu al benieuwd waar die over gaat!kerstcupcake glutenvrij

Print Print

7 reacts op “Tips voor je kerstbuffet! #decemberglutenvrij 2017”

  1. WordPress › fout

    Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

    Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.