Super haverbrood!

23 mrt

Brood bakken was tot nu toe niet bepaald mijn ding, alle glutenvrije brood en broodjes die ik probeerde, waren niet bepaald lekker. Vooral omdat ik het ook nog zonder ei en melk wil bakken zodat iedereen het hier thuis kan eten. Maar de oplossing was een meelmix van Provena:

Provena Gluten Free oat bread mix.

provena haverbroodmix

Het deeg rijst letterlijk de pan uit! Helaas ben ik daar in al mijn enthousiasme daar vergeten een foto van te maken. Het brood heeft een mooie structuur en het is heerlijk, het heeft een beetje nootachtige smaak. Tot nu toe bakte ik het in een glazen cakevorm maar vandaag ging ik voor echt broodformaat, anderhalf keer zoveel, in een plaatstalen broodvorm.

haverbrood in cakeblik

Supermakkelijk
Op de verpakking staat geen recepten, die staan op de website.
Ik heb het recept omgeschreven naar grammen en hier onder vind je een variant met 400 gram meel, genoeg voor een cakeblik. Vandaag gebruikte ik 600 gram meel voor een groter, plaatstalen broodblik. Dit laatste zou nog wel ietsje meer kunnen zijn. Volgende keer probeer ik 700 gram meel en laat ik jullie weten en zien hoe dat gelukt is. Dan zal ik ook een blog schrijven over het verschillende resultaat met de verschillende bakmaterialen en het hoe en waarom van de temperatuur en de vochtigheid. Nu het brood uit de oven halen.

Het resultaat

haverbrood groot

Het recept

50 gram gesmolten boter

400 ml warm water op 42 gr Celcius

11 gram gist

400 gram Provena Gluten Free oat bread mix

Beetje zout

Ingevet bakblik

Wat te doen?
Verwarm de oven voor op 40 gr. Celsius, zet er een bakje water in.

Zet het ingevette bakblik er in.

Meng gist met deel van het warme water.

Meng meel, zout en boter in een kom en voeg langzaam het water erbij.

Voeg het gistmengsel er bij.

Mix het geheel een minuutje of 2-3.

Doe mengsel in verwarmd broodblik of cakeblik en zet het in de oven op ca 40 gr. Celsius om te rijzen.

Na 40-60 minuten er uit halen, afdekken met warme natte doek.

Oven verder verwarmen tot 225 gr. Celsius.

Brood afbakken in 30 minuten op bodem van de oven.

Evt afdekken als de korst te bruin wordt.

Bewaren
Ik snij het brood na afkoelen in plakje en vries ze eerst dakpansgewijs in. Een maal diepgevroren stapel ik ze weer op elkaar. Zo krijg je ze makkelijke per plakje weer los. Brood voor gebruik ontdooien of even ‘pingen’ in de magnetron. Geroosterd smaakt het ook prima, zelfs nog iets noot-achtiger.

Print Print

3 reacts op “Super haverbrood!”

  1. WordPress › fout

    Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

    Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.