Glutenvrije blogweek: mijn favoriete recept
4 nov
Goed initiatief van @MirjamHolleman en @Chantal_GF! Een glutenvrije blogweek. Vandaag, op dag 1, bloggen we allemaal over ons favoriete recept. Nu heb ik veel favorieten en er komen er nog elke dag bij. Maar vandaag zat in mijn broodtrommeltje de favoriet van dit moment: een heerlijke ‘ontbijtmuffin’. Geen brood dus. Want dit is veeeeeel lekkerder. Gemaakt met havermout en blauwe bessen -liefst veel! – en niet al te veel suiker. Wat de andere bloggers lekker vinden, zie je onderaan deze blog.
Het recept heb ik niet zelf bedacht; ik volg vrij veel glutenvrije blogs, glutenvrije twitteraarsters (bijna alleen maar vrouwen…) en -facebook-pagina’s, en ik duik regelmatig in kookboeken en kookbladen. En zo kom ik steeds weer allerlei uitdagend lekkers tegen. Uitdagend omdat ik het meestal glutenvrij, eivrij, melkvrij en notenvrij wil maken, zodat iedereen bij mij thuis het kan eten. Maar goed, dit recept komt uit een fijn glutenvrij kookboek: Seriously good! Gluten-free baking van Phil Vickery. De Nederlandse versie: Heerlijk glutenvrij bakken.
Uiteraard heb ik het recept wel aangepast. Want ik kan niet koken en bakken volgens een recept, zonder er mijn eigen draai aan te geven…
Glutenvrije ontbijtmuffins met karnemelk en blauwe bessen, vrij naar Phil Vickery’s recept.
200 gram havermout
200 ml karnemelk (vervangen door soja en wat zurigs zoals sojayoghurt en citroensap)
120 gram gesmolten boter
75 gram suiker
1 ei(vervanger)
1 eetlepel appelmoes
150 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
Blauwe bessen, in ieder geval 75 gram, uit de diepvries. Niet ontdooien!
Toevoegingen als appel etc. zijn natuurlijk altijd goed.
De havermout eerst half uurtje laten weken in de melk, met de suiker. Dan de rest erbij mixen en 15 minuten bakken op 200 graden in de over, in muffinvormpjes.
En wat is het favoriete recept van de andere glutenvrije bloggers?
- Bijzonder smakelijk – gevulde speculaas
- Chantal is glutenvrij- cupcakes van Doves farm
- Dion glutenvrij – babi pangang
- Glutenblij – pizza
- Glutenfree Amsterdam – aardappel-spinazie ovenschotel
- Glutenfrie hoort erbie – rimboe brood Le Poole
- Glutenvrije mama – glutenvrije Amandelmeel-Polenta cake
- Glutenvrij hoort erbij – hartige taart
- Gebaksjuwelier – saus voor bij de pasta
- Gluuts – pecan brownies (mijn favoriet van deze recepten)
- Judes diner – ananastaart met pistachenoten
- Lekker anders – indiase bloemkook curry
- Mam Qwats – mexicaanse bonenschotel
- Meer dan glutenvrij – ontbijtmuffins met karnemelk en blauwe bessen
- Stories of a Coeliac – gepofte aardappels
- Us love Glutenfree – rendang uit het Groot Indonesisch Kookboek
4 reacts op “Glutenvrije blogweek: mijn favoriete recept”