Foodblog swap: Pudding? Koek? Soep?

14 mrt

Koninginnensoep

Ik ben altijd in voor een nieuwe uitdaging op het gebied van glutenvrij, eivrij, notenvrij en melkvrij koken. Hoe maak ik een aantrekkelijk variant van een gerecht waar een ander room, ei of andere ‘verboden’ ingrediënten in doet? Hoe krijg ik het voor elkaar om toch een luchtige structuur te krijgen zonder ei en gluten? Of een romige smaak zonder slagroom?

Ik merk ook dat mijn smaak veranderd is in de loop der tijd. In een patisserie workshop waar veel met ei, roomboter en banketbakkersroom werd gewerkt, werd de vettigheid me na een paar uur bijna te veel. Ik ben de smaak en geur van ei en roomboter intussen blijkbaar geheel ontwend.

Een glutenvrije foodblog swap leek me ook een mooi moment om weer eens te experimenten. Ik ging aan de slag met de recepten van Mirjam van www.ikbenglutenvrij.nl

Misbaksel!

En dat werd ook echt experimenteren, met de nodig misbaksels tot gevolg. Ik probeerde broodpudding, met vooral bruin brood – veel kapjes – uit de vriezer. Zonder ei. Soms al een baksel niet voldoet aan mijn smaak- en kwaliteitsnormen, willen de jongens het nog wel eens heerlijk vinden. Maar dit keer niet. Ok, next. Ontbijtkoek. Een melk- en eivrije variant. Maar ik was te ambitieus: ik wilde een variant met minder suiker en meer vezels maken en meteen de nieuwe eivervanger van V-Eggie gebruiken. En toen bleek de sojayoghurt ook nog op…. Ik improviseerde wat met extra sojamelk. Resultaat: een saaie ontbijtkoek, slecht gerezen en met en keiharde bovenkant. Ik ben er nog niet klaar mee, het heeft nog steeds potentie maar er moet nog aan gesleuteld worden. De deadline kwam in zicht, ik had te weinig ruimte om uitgebreid verder te experimenteren. Want zo’n proef-ontbijtkoek moet steeds minimaal een uur in de oven…

Soepie?

Het werd soep. Ik ben dol op soep. Ik maak het vaak, met veel groenten en liefst met veel verse kruiden. De koninginnensoep van Mirjam is er eentje die met bloem en boter gebonden wordt en waar slagroom in zit. Aan de slag dus. Voor het eerst in mijn leven maakte ik een gebonden soep, en ik betwijfelde of het met het roerbakken van de groenten met boter en bloem wel goed gingen komen. Maar het resultaat was prima. De soep kreeg na het pureren een behoorlijk volle, romige smaak. Wel iets te zwaar naar mijn zin. De room liet ik weg, en voor een frissere variant met een een oosterse bite voegde ik een scheut limoensap toe een maakt de soep af met een flinke dot fijn gehakte koriander. Proef zelf maar!

Het volgende experiment wordt een variant zonder de bloem en boter. Ik heb toch een voorkeur voor ongebonden soepen, en ik denk dat de smaak van deze soep dan nog wat lichter en frisser wordt. Ik houd jullie op de hoogte!

Recept voor een bescheiden pannetje soep (500 ml)

25 gram boter
3 lente-uitjes, in in ringetjes van een halve centimeter
125 winterpeen, in halve schijfjes
15 gram glutenvrije bloem
500 ml kippenbouillon
een kwart bosje koriander, heel fijn gehakt
een beetje peper

Dit doe je er mee:

Verhit de boter in een pan.
Doe de lente-uitjes en de wortel erbij.
Laat even kort bakken.
Voeg de bloem toe en roerbak dit een kleine 2 minuten. Doe er een klein beetje olie bij als het te droog wordt en dreigt aan te branden.
Giet de bouillon er bij.
Laat een minuut of 10 koken tot de wortel zacht is.
Pureer de soep.
Voeg nog wat warm water er bij als je hem te dik vindt.
Doe de soep in een kom en serveer hem met een plukje fijn gehakte koriander.

Eet smakelijk!

Wie doen er nog meer mee met deze foodblog swap?

www.foodless.nl
www.hetmeisjemetdevoedselallergie.nl
www.storiesofacoeliac.nl
www.ikbenglutenvrij.nl
www.glutenvrijemama.nl
www.bakersandfakers.nlwww.missglutenvrij.nl
www.kookdewereldrond.blogspot.nl
www.meerdanglutenvrij.nl
www.yourdailyintake.com
www.glutenvrijeblog.nl

 

Print Print

1 reactie op “Foodblog swap: Pudding? Koek? Soep?”

  1. WordPress › fout

    Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

    Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.