De smaaktest glutenvrij brood: de winnaars en de verliezers

16 nov

broodtest
Glutenvrij brood. Gelukkig vindt mijn zoon met coeliakie het lekker. Want daar had ik wel een hard hoofd in. Vlak voor ‘de diagnose’ at hij vrijwel alleen nog maar brood en bijna niets anders. Maar hij eet het zonder morren vanaf dag 1 met veel plezier. Meestal geroosterd. En alle vriendjes die komen lunchen roepen allemaal om glutenvrije tosti’s. 

Voorkeur voor bruin
Hij heeft zo zijn voorkeur, hij eet het liefst bruin brood en dan het liefst Rustica van Schar. Het Yam brood vind hij ook steeds lekkerder. Gelukkig maar want volgens mij is dat een stuk gezonder.

Al het glutenvrij brood ongezond?
Maar is dat ook echt zo? Als ik de ingrediëntendeclaraties van de verschillende broden bekeek, zag ik veel meelsoorten staan zoals aardappelmeel, rijstmeel, tapiocameel en maïsmeel, de zogenaamde ‘witte melen’, en die hebben bij mijn weten weinig voedingswaarde. Yam-brood heeft als basis havermeel dus dat brood is toch een stuk gezonder?

Leuke gesprekken over gezond eten
Met Roelina van de Dames Dijk heb ik altijd fijne gesprekken over dit soort onderwerpen. Zij is voedingsmiddelentechnoloog en weet heel veel over eten. Ook over de voedingswaarde van glutenvrij brood hadden wij al de nodige gesprekken. En omdat we allebei altijd graag het naadje van de kous willen weten, besloten we een smaak- en voedingswaardetest van glutenvrij brood te organiseren.

Testen. Maar met welke broden dan?
Er zijn veel verschillende soorten glutenvrij brood. Ik hoor goede berichten over het brood van Allergento, Le Poole en het haverbrood van Mam’s haverbroden vind ik ook lekker. Maar die broden zijn niet op elke hoek te krijgen, die moet je afhalen op een specifieke plek in Nederland of online bestellen. We besloten te kiezen voor relatief makkelijk verkrijgbare bruine broden. Tien stuks werden het, van verschillende merken, gekocht bij Jumbo, Plus, AH, C1000 en Coop. Sommige vers, sommige houdbaar.

10 broden om te testen

Glutenvrijen, glutenmijders en ‘gewone’ broodeters
We stelden een gevarieerd testteam samen van mensen die vanwege coeliakie glutenvrij moeten eten, mensen die om andere redenen glutenvrij of glutenarm eten, en mensen die nog nooit in hun leven glutenvrij brood geproefd hadden. En op een vrijdagavond kwamen ze allemaal proeven.

Broodavondje
Het werd een gezellige avond, en ieder bleek zo zijn eigen redenen te hebben om mee te doen aan de test: de een om meer soorten glutenvrije broden te leren kennen, de ander om te proeven zonder dat ze meteen alle broden hoefde te kopen, en weer een andere dame omdat ze zich in haar werk met ingrediëntendeclaraties bezighoudt en dus ook met de nieuwe wetgeving over de allergenendeclaratie op verse verpakte producten. Zij vond het erg leuk om te horen hoe mensen met coeliakie ingrediëntendeclaraties ervaren.

Volgens de regels!
We deden een blinde smaaktest. In de keuken sneden we vierkantjes van elk brood, en legden ze op identieke, genummerde bordjes. Voor elke soort brood vulden de teststers (ja, alleen vrouwen. Mannen mogen ook reageren op de volgende oproep!) een scoreformulier in. Er werd wat afgesmakt, en water gedronken om de smaak van het vorige stukje weg te werken. Na de eerste hap hebben we ook maar een spuugbordje neergezet.

Broodtest brood voor de test

We beoordeelden de broden op:
Het mondgevoel, de knapperigheid van de korst, de geur, de structuur, zoetheid en zoutheid, met tot slot een totaal waardering en de mogelijkheid om nog andere opmerkingen over het brood te plaatsen.

testteam broodtest druk aan het werk Broodtest

En dit is de uitslag
Van de tien broden kregen er 4 een voldoende, de rest scoorde qua smaak onder de maat.

Een voldoende voor:

  • Yam licht meerzaden kreeg een 7,7
  • Yam donker meergranen een 7,3
  • Genius meerzaden kreeg een 6
  • Livwell meergranen kreeg ook een 6

Een onvoldoende tot dikke onvoldoende voor:

  • Schär Meesterbakkers Mehrkorn kreeg een 5,3
  • Livwell bruin een 5
  • Schär Rustico een 4,7
  • Schär meesterbakkers Vital ook een 4,7
  • Damhert nutricion een 4,3
  • Consenza moest het doen met een 2

En wat zit er dan in? En is het net zo gezond of ongezond als gewoon brood? Lees verder

Print Print

Trackbacks and Pingbacks

  1. Glutenvrij brood: meer vezels en minder zout dan ‘gewoon’ brood | Meer dan glutenvrij - 16 november 2014

    […] niet waar? Kun je met een gerust hart glutenvrij brood eten in plaats van ‘gewoon’ brood? Wij testten de voedingswaarde en smaak van 10 soorten glutenvrij bruin […]

  2. voedingswaarden glutenvrij brood | Ik ben glutenvrij - 17 maart 2015

    […] MeerDanGlutenvrij: De smaaktest glutenvrij brood: de winnaars en de […]

Laat een reactie achter